0
Főoldal Blog bejegyzések Főtt ételek második élete

Főtt ételek második élete

Főtt ételek második élete Mai blogbejegyzésünkben összeszedtünk pár házi praktikát, hogyan tudsz otthon az étellel spórolni!

1924 októberétől Október 31. a Takarékossági Világnap. Ezen a nap, és a világban zajló aktuális események a legtöbb embert arra kényszerítik, hogy tudatosak legyek kiadásaik tekintetében.

Maradékmentő ötletek

Bölcs háziasszonyaink a legegyszerűbb módon oldják meg, hogy ne kelljen kidobni a főtt ételt: átalakítják!

Tőlük tanulva két legyet is üthetsz egy csapásra: friss ételt varázsolhatsz az étkezőasztalra, anélkül, hogy az előző ebéd a kukában landolna.

Mutatunk pár példát, amit bármikor alkalmazhatsz Te is:

Pörkölt                             – rizseshús, tejszínes ragu, gulyásleves, hortobágyi palacsinta, pörköltkrém

Megmaradt nokedli        – tojásos nokedli

Lecsó                                – pörköltalap, tojásos lecsó, lecsós szelet, tarhonyáslecsó

Krumplipüré                      – krumplilángos, krokett, krumplifasírt, burgonyás röszti,

Húsleves                           – bármilyen levesnek, alaplének

Sonka, kolbász                   – tésztafeltét készíthető belőlük, vagy leveles tésztával reggelinek való, pizza

Levesben főtt hús           – fasírt, hortobágyi palacsinta, húsos pite, hússaláta, húspástétom

Piskótaszél                        – somlói galuska, kekszgolyó

Kalács                               – mákos guba, máglyarakás

Kenyér                              – morzsa, kruton, kenyérpuding

Párolt zöldség                  – zöldségleves, csőben sült zöldségek

Rizs                                  – sült rizsgolyó, rizskoch,

Főtt tojás                           – tojáskrém, tojáspörkölt, rakott krumpli

Főtt tészta                         – kakaós tészta, lekváros tészta, tésztasaláta

 

Az ételek megfelelő tárolása

Ismerős az a szituáció, hogy a szupermarketben vagy a piacon szembe jön egy szuper akció, és érdemesnek találsz bevásárolni a termékből addig, amíg jó árban van? Amennyiben ez a termék gyümölcs vagy zöldség, ott fejfájást okozhat a nagy mennyiségű alapanyag tárolása.

Ha megfelelően tároljuk ezeket a zöldséget és gyümölcsöket, sokkal tovább elállnak. Így nem kell őket idő előtt kidobnunk, és be is vásárolhatunk!

Így tárold:

Sárgarépa: A zöld leveleit le kell vágni, mert magába szívja a nedvességet, ezáltal hamar romlásba kezd. Beletehetjük zacskóba de hagyjuk szellőzni, ne zárjuk le teljesen! Csak felhasználás előtt érdemes megmosni, az sem baj, ha földesen kerül a zacskóba.

Citrom: Lezárt zacskóban érdemes tárolni, ha megőrzi nedvességtartamát, akár 4 hétig is eláll.

Uborka, cukkini: Ha csomagolásban vásároltuk, a műanyag fóliát távolítsuk el. Ezután csavarjuk papírtörlőbe, és helyezzük hűtőnk zöldséges fiókjába.

Burgonya és hagymafélék: Gyakran egy helyre teszik őket, de külön kell szedni a hagymát és a burgonyát! A hagymából felszabaduló gázok hatására a burgonya hamarabb romlásnak indulhat. Száraz, szellős helyen tároljuk őket, lehetőség szerint ládákban, semmiképpen sem zacskóban!

Paradicsom, paprika: Nem hűtőben tárolandó! A paradicsom a hűtőben tárolás hatására megáll az érésben, elveszíti ízét, szagát és az állagát is. A paprika kevésbé érzékeny a hidegre, de 3-4 napnál tovább nem ajánlott a frizsiderben tárolni. Ezekből annyit vegyünk, amit rövid időn belül el is fogyasztunk!

Gomba: Papírtörlőbe tekerve majd zacskóban tárolva akár napokig friss marad.

 

Ha megéheztél a sok étel hallatán, rendelj valamit a Falatozz-ról!

 

Forrás:

https://izeselet.hu/magazin/hogyan-taroljuk-helyesen-a-zoldsegeket-es-a-gyumolcsoket/

https://sobors.hu/gasztro/zoldsegek-helyes-tarolasa/

Ajánlott cikkek
Amerikában merész ételszállító-reform jön
Olvass tovább
A gyerekmenü-zsákutca
Olvass tovább